Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Η εκμάθηση της Βυζαντινής ψαλτικής τέχνης, με τρόπο πρακτικό, είναι πλέον μια ανάγκη της εποχής μας, για όλους όσους Θέλουν να ψάλλουν στις ιερές ακολουθίες, χωρίς να γνωρίζουν να διαβάζουν Βυζαντινή Μουσική.
Η σύγχρονη τεχνολογία μάς παρέχει τη δυνατότητα να επινοήσουμε νέα μέθοδο πρακτικής εκμάθησης, χωρίς δάσκαλο και χωρίς χρονοβόρα μαθήματα, αλλά με ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η μέθοδος που προτείνουμε είναι απλή. Αυτά που απαιτούνται είναι :
• 'Ενα βιβλίο που περιέχει τα κείμενα των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος με απόλυτη τυπική διάταξη.
• CD για τα τροπάρια των ακολουθιών με τη φωνή του δασκάλου.
Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να διαβάζει και ταυτόχρονα να ακούει τη μελωδία των τροπαρίων, μαθαίνοντας έτσι πρακτικά τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος, από την Κυριακή των Βαίων μέχρι το Μ. Σαββάτο, σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας.
Τα βασικά CD που συνοδεύουν το βιβλίο είναι 9, και αφορούν την κυρίως υμνολογία των ακολουθιών (Νο 6, 50, 51, 52, 53α, 53β, 54, 55, 56).
Νο 50: Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ & Μ. ΤΡΙΤΗ (Κυριακή Βαίων & Μ. Δευτέρα Εσπέρας) Νο 51: Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ (Μ. Τρίτη Εσπέρας)
Νο 52: Μ. ΠΕΜΠΤΗ (Μ. Τετάρτη Εσπέρας)
Νο 53Α,53Β: Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Μ. Πέμπτη Εσπέρας)
Νο 54: Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΩΙ (Ώρες- Εσπερινός)
Νο 55: Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ (Μ. Παρασκευή Σαπέρας)
Νο 6: ΕΓΚΩΜΙΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Νο 56: Μ. ΣΑΒΒΑΤΟΠΡΩΙ (Εσπερινός -Θ.Λειτουργία)


Το βιβλίο μπορεί να χρησιμεύσει παράλληλα και ως εγκόλπιο στις Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος, ακόμα και από γνώστες της Βυζαντινής Μουσικής και χρήστες του αντίστοιχου Μουσικού Βιβλίου, καθώς είναι γραμμένο με απόλυτη τυπική διάταξη και εμπεριέχει όλο το απαραίτητα στοιχεία για την τέλεση των ακολουθιών, όπως για παράδειγμα τις εκφωνήσεις των ιερέων, τα αναγνώσματα (Προφητείες, Αποστολικά Αναγνώσματα), και άλλες σημειώσεις σχετικές με την τέλεση των ακολουθιών.
Για τους γνώστες της Βυζαντινής Μουσικής στα τροπάρια αναγράφεται, εκτός από τον ήχο (όπως είναι φυσικό), και η εκάστοτε μαρτυρία ή φθορά, συνοδευόμενη όποτε κρίνεται αναγκαίο (επείσακτα μέλη) από της κατάλληλες σημειώσεις.
Η τιμή του Βιβλίου και των CD είναι απόλυτα προσιτή σε όλους, γιατί η πρόθεσή μας δεν είναι το κέρδος, αλλά η βοήθεια σε όσους ασχολούνται πρακτικά με την Ψαλτική τέχνη και η συνδρομή στην ορθή απόδοση των ύμνων της Μ. Εβδομάδος, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Followers

 
Blogger Templates